FAQ's

Wat zijn Danish Mortgage Bonds?
Dit zijn obligaties die beleggers kopen van hypotheekinstituten waarmee deze een hypotheek verstrekken aan hun klant (in Denemarken). De looptijd, rente en aflossing zijn bij de hypotheek en obligatie identiek. Het hypotheekinstituut berekent enkel administratiekosten aan haar hypotheek-klant. De belegger krijgt dus de rente die de hypotheeknemer betaalt.
Zo'n hypotheek is vaak 30 jaar. Moet ik ook zolang wachten?
Logische vraag, maar gelukkig hoeft u niet zolang te wachten. Enerzijds worden deze obligaties dagelijks verhandeld en is de liquiditeit hoog. Zelfs beter dan van staatsobligaties blijkt uit een IMF studie. Ze kunnen dus altijd tussentijds verkocht worden. Anderzijds worden de hypotheken ook vaak tussentijds afgelost. Dan ontvangt de obligatiehouder ook zijn geld al terug. Hierdoor is de gemiddelde looptijd vaak slechts 8 tot 12 jaar. Maar er kan dus tussentijds gewoon verkocht worden.
Hoeveel rente krijg ik?
Het fonds ontvangt rente uit hoofde van de aangehouden obligaties. Deze opbrengsten worden steeds geherinvesteerd. Het fonds keert geen rente uit aan de participanten. Wel kunt u maandelijks participaties verkopen en zo uw rendement opnemen. De voorkeur heeft echter om dit per kwartaal te doen. Dan gelden (flink) lagere opnamekosten.
Waarom zijn de opnamekosten per kwartaal veel lager?
Eén van de principes van het SolidBondFund is om de kosten zo laag mogelijk te houden. Het fonds zelf ontvangt het merendeel van haar inkomsten (rente) per kwartaal. Als per maand opgenomen zou worden dienen wellicht beleggingen verkocht (en dus kosten gemaakt) te worden. Indien echter tijdig aangekondigd per kwartaal onttrekkingen dienen te gebeuren kunnen de herinvesteringen hierop aangepast worden zonder extra kosten. Tussentijds (per maand) opnemen kan dus wel, alleen zijn de kosten dan hoger.
Wat is het rendement van deze belegging?
Het fonds tracht op basis van de voorgestelde beleggingen een rendement te behalen voor haar participanten van 5 a 6% per jaar. Realisering daarvan is enerzijds afhankelijk van de beleggingsresultaten en anderzijds van de hiermee gepaard gaande kosten. Deze tracht het fonds zo goed mogelijk in de hand te houden.
Hoe zit het met die kosten?
Het fonds gaat uit van een jaarlijks kostenniveau van 1,53%. Het weergegeven resultaat is trouwens geschoond van (dus na) alle kosten. Bij deelname en opname zijn ook kosten gemoeid. Bij deelname is dat maximaal 3% en bij opname maximaal 2%. Deze kosten kunnen door de fundmanager aangepast worden. Deze heeft reeds aangegeven slechts 0,5% kosten in rekening te brengen bij opname per kwartaaleinde in plaats van 2%. Ook de deelnamekosten kunnen variëren en zijn door de fundmanager vast te stellen. Overleg hiervoor met uw beleggingsadviseur en/of Irdaned. Een volledig kostenoverzicht vind u in het Prospectus en de Essentiële Beleggers Informatie bij downloads.
Ik lees over een prestatievergoeding. Wat is dat?
Een prestatievergoeding is een management fee welke deze slechts verdient wanneer het fondsresultaat boven een bepaald percentage komt. Hier is die grens 6,5%. Over het meerdere boven deze grens ontvangt de manager 1/4 deel. Is het rendement dus bijvoorbeeld (na alle kosten) 8,5% dan is het rendement voor de participanten (na de prestatievergoeding) 8%. De manager ontvangt namelijk 0,5% (1/4 van 2% (= 8,5% - 6,5%)). Bovendien geldt er een High Watermark. Dat wil zeggen dat een prestatievergoeding pas toegepast wordt indien alle eventuele verliezen in het verleden alweer goedgemaakt zijn. Dus zakt het fonds eerst 10% in het ene jaar en stijgt het fonds weer 10% in het volgende jaar, dan is over dat laatste jaar toch geen prestatievergoeding van toepassing.
Hoe kan ik deelnemen?
Lees eerst aandachtig het prospectus door en andere nuttige informatie zoals de Essentiële Beleggers Informatie en andere documentatie. Overleg ook met uw beleggingsadviseur of belastingadviseur. U kunt uw deelname aanmelden door het deelnameforumulier in te vullen en aan ons op te sturen. Ook dat vindt u bij de downloads. U ontvangt na goedkeuring nadere instructies. Bij vragen kunt u te allen tijde contact met ons opnemen.
Kan ik het verloop van mijn belegging ergens volgen?
Het Solid Bond Fund wordt niet genoteerd aan een beurs of zoiets. U kunt het resultaat/verloop via deze site volgen bij resultaten. Dat is een interactieve grafiek die u een goed beeld geeft over de ontwikkeling van het fonds. Ook ontvangt u uiteraard regelmatig afschriften met het aantal participaties die u in het fonds houdt en de waarde ervan.

faq3 Wij kunnen ons voorstellen dat u (nog) vragen heeft. Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's) of uw vraag erbij staat. Staat uw vraag er niet bij of heeft u niet voldoende aan het antwoord dat vermeld is; stel dan uw vraag via contacts  of stuur een email aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vragen inzake belasting en belastingaangiften stelt u bij voorkeur aan uw belastingadviseur of via de belastingtelefoon.

 

 Nu de Danish Mortgage Bonds meer en meer bekendheid krijgen komen er ook steeds meer vragen. Hoe kan het dat deze alle financiële crises, oorlogen en wat al niet meer, sedert hun ontstaan 220 jaar geleden, zonder enige kleerscheuren doorstaan hebben? Kijk op de website van  Irdaned Investment Consultants of stuur een email aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Ondanks de zeer solide Danish Mortgage Bonds, hun reputatie en rendement, kan het nog altijd zo zijn dat dit niet past in uw beleggingsportefeuille of beleggersprofiel. Misschien heeft u al veel veilige beleggingen of bent u nog helemaal niet aan beleggen toe. Raadpleeg daarom altijd eerst uw beleggingsadviseur. Indien u een maatwerk oplossing zoekt voor uw privé beleggingen, uw stamrecht- of pensioen-BV; u kunt ook altijd terecht bij Irdaned Investment Consultants. Kijk op www.irdaned.com en/of maak een afspraak via telefoon of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..